יש תופעה שמוכרת לאנשים שעוסקים בספורט בכלל ובטניס בפרט: שחקנים שמגלים יכולת מצוינת ותיפקוד מעולה באימונים– לא מביאים את היכולת הזו לידי ביטוי בתחרויות. לא פעם הם מתחרים מול שחקנים פחות טובים מהם ומפסידים.
זו לכאורה תופעה לא ברורה. מה אם כן גורם לשחקנים שהפוטנציאל שלהם להצליח בתחרויות – לא להביא את התוצאה המצופה מהם?
התשובה לכך שמי שבאמת מכריע את המשחק הוא המוח.
טניס הוא משחק המתנהל על ידי שני שחקנים המתחרים זה מול זה. במגרש הטניס השחקן ניצב לבדו, ללא רוח גבית של קבוצה, בשונה מכדורגל או מכדורסל. הוא ניצב בודד מול שחקן, שאף הוא נמצא באותו מצב, סיטואציה שעלולה להיות מלחיצה. אחריות כבדה מוטלת על כתפיו של השחקן היחיד – לנצח את המשחק.
בטניס המשחק מתנהל בשני מישורים- במגרש, ובמקביל לכך, במוחו של השחקן.
במקום הראשון בחשיבות נמצאת היכולת האישית של השחקן, הכישורים האישיים, ההכנה הפיזית. אבל אין די בכך. היכולת המנטלית של השחקן היא זו שתכריע אם הוא יממש את הפוטנציאל ויביא לידי ביטוי את הביצועים המעולים שהוכיח באימונים.
גורמים כמו רמת הבטחון של השחקן, רמת הרגיעה שלו, היכולת להיות ממוקד במצבי לחץ, היכולת להתמיד גם במאבק מתמשך – משפיעים על תוצאות התחרות.
המשחק המתנהל במוחו של השחקן יכול להעצים אותו, ולאפשר לו לתת את המיטב שלו, או לחילופין - לחבל במשחק, לגרום לביצוע הנמוך מהיכולת שלו במהלך האימון.
כאשר ההכנה מבחינה פיזית וטקטית עולה בקנה אחד עם ההכנה המנטלית - השחקן מתפקד בצורה אופטימלית והתנועות שלו זורמות ואינטואיטיביות, ומתבצעות ברמה לא מודעת.
כמה טיפים לביצוע אופטימלי:
לדעת שתגובות פיזיולוגיות כמו דופק מהיר, הזעה, התרגשות גדולה הן נורמליות וקורות גם לאלופי עולם. חשוב לתת לתגובות אלו פרשנות חיובית.
ההבדל בין מי שמצליח לתפקד היטב על אף תגובות אלו (המאפיינות גם מצבים של מנוסה או בריחה, של חרדה, וגם מצב של התרגשות) לבין מי שלא מצליח הוא בפרשנות. פרשנות חיובית היא לדוגמא: "התגובות הללו מעידות על כך שהגוף שלי מוכן ודרוך לתחרות, אני נמצא במיטב יכולותי".
להתמקד בכאן ועכשיו, ברגע הנוכחי, בחבטה הבאה – לא בתוצאה. המיקוד בתוצאה מסיט את תשומת הלב מהביצוע, ועלול לעורר חרדה.
אחת הדרכים להשאר ממוקד בכאן ועכשיו, היא באמצעות מיקוד בנשימה. לשים לב שהאויר נכנס והאויר יוצא.
להיות כאן ועכשו פירושו גם לקבל את העובדה שטעויות קורות במהלך המשחק : לא לנתח את הטעות בזמן התחרות, להתייחס לחבטה לא מוצלחת באותו אופן כמו לחבטה מוצלחת, ולהתכונן לחבטה הבאה.
לסגל ולחזק דבור פנימי חיובי ומסרים חיוביים.
לשאוף לניצחון ולהיות מכוון לניצחון, ויחד עם זה לראות בכל משחק, גם אם תוצאותיו פחות טובות, חלק מתהליך למידה המאפשר להשתפר ולשחק טוב יותר בפעם הבאה, ומוביל בהתמדה ובעקביות לקראת מצוינות בטניס.
האימון האישי (coaching) שואב את מקורותיו מאימון הספורט. כשם שמאמן כושר מכין את הספורטאי לתחרות הפיזית, האימון המנטלי נחוץ על מנת להכין את הספורטאי לחוזק מנטלי ולחוסן נפשי בתחרות.
ל Neuro Linguistic Programming )- NLP ) שיטה המתקשרת עם התת מודע, יש טכניקות ממוקדות המאפשרת להפיק את המירב, להתחבר לעוצמות האישיות ולהצליח במצבים מאתגרים כמו בספורט, ובמיוחד בטניס.
הדמיון המודרך מאפשר לראות את הסוף מההתחלה – לדמיין את התוצאה הרצויה ולהכין את הגוף ואת התת מודע להצלחה, שכן התת מודע מתייחס לחוויה בדמיון כמו אל חוויה במציאות.
אימון מנטלי בספורט מאפשר למצות את הפוטנציאל האישי ולשפר את ההתנהלות תחת לחץ.
ורדה צדיק "שבילי בריאות" - אימון אישי לבריאות וספורט, לזוגיות וצמיחה אישית, NLP MASTER PRACTITIONER ,חברת לשכת המאמנים בישראל, 050-4051516 לבלוג : NLP דמיון ומציאות